Vinnarna av Kockduellen 2023
30 mars 2023 avgjordes riksfinalen av Kockduellen på Restaurangakademien i Stockholm. Det blev till slut Bilingual Montessori School of Lund som imponerade mest på juryn och tog hem segern.
30 mars 2023 avgjordes riksfinalen av Kockduellen på Restaurangakademien i Stockholm. Det blev till slut Bilingual Montessori School of Lund som imponerade mest på juryn och tog hem segern.
Över 6000 elever från hela Sverige har varit med och tävlat i Kockduellen som är en matlagningstävling för högstadieelever i årskurs 8 och 9.
Efter att tio lag tagit sig till finalen stod det klart att Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim från åk 9 på Bilingual Montessori School of Lund kunde titulera sig som vinnare.
– Kajsa och Yasmin blev väldigt förvånade och mycket glada över vinsten. De tyckte att alla bidrag såg väldigt fina ut och de trodde inte att de hade någon chans att vinna, berättar tjejernas hem- och konsumentkunskapslärare Ann-Louise Åkerman.
I stadsfinalen gjorde Kajsa och Yasmin dumplings med skogstema. Innehållet var vegetarisk färs och svamp med en dippsås på soja och chili. Vid uppläggningen dekorerade de med gula och röda rödbetschips samt lingon.
Hur har det varit att jobba med Anamma Formbar Vegofärs Ärta från Orkla som huvudråvara i stadsfinalen?
– Färsen har inte varit ny för tjejerna då vi använt den under lektionstid vid tidigare tillfällen. När de planerade rätten till stadsfinalen valde de att göra dumpling för att på så sätt “gömma färsen”. De har upplevt att andra kan tycka att vegetariskt är lite tråkigt men de ville på så sätt få fram en fin och god rätt där man skulle bli förvånad när man fick veta att det var vegofärs och upptäcker hur gott det kan vara, berättar Ann-Louise Åkerman.
När det var dags för planeringen inför riksfinalen fick samtliga elever en råvarukorg som tagits fram tillsammans med Scan och Restaurangakademien. Utifrån den skulle eleverna planera en rätt att tävla med.
– Kajsa och Yasmin tyckte att det var många ingredienser som passade till det asiatiska köket i varukorgen och tänkte att eftersom det gick så bra i stadsfinalen så kunde de köra på samma tema.
– Till riksfinalen blev det en pankofriterad fläskfilé med en belugalinssallad med fänkål, morot, koriander och picklad lök. Till rätten serverade de en sås på ostronsås, soja, sesamolja och chili. Eftersom de endast fick 50 minuter på sig att laga rätten tänkte tjejerna att det inte skulle vara för många moment så att de hamnade i tidsnöd, att smakerna är viktigare än att visa många moment, berättar Ann-Louise Åkerman.
Vilka roller har eleverna i laget? Vad tycker de är roligast och svårast med att jobba i team?
– De hade en tydlig plan med vem som skulle göra vad innan tävlingen för att kunna arbeta effektivt. När tävlingen var igång var det skönt att ha en bra planering även om de inte följde den helt. De tyckte att de hade en god kommunikation och kunde hjälpa varandra så fort det behövdes.
– Kajsa och Yasmin tyckte överlag att de hade ett bra samarbete och även om det var stressigt kunde de ha kul tillsammans. De vet vad deras styrkor är och delade upp arbetet efter det. Det svåraste var att stressen gjorde att det ibland blev lite missförstånd med vad de skulle göra men de tyckte att de ändå löste uppgiften på ett utmärkt sätt, berättar Ann-Louise Åkerman.
Hur ser framtidsplanerna ut? Vill eleverna utbilda sig inom restaurangbranschen?
– Yasmin älskar matlagning men tänker gå natur på gymnasiet, matlagningen får bli en hobby. Kajsa har inte riktigt bestämt hur hon ska välja inför gymnasiet, valet står mellan samhällsprogrammet eller hotell och turism.
Kajsa Johansson och Yasmin Alsalim fick förutom äran att titulera sig som vinnare, även 10 000 kronor. Pengarna går till lagets hem- och konsumentkunskapsklass och ska användas för att göra något roligt inom besöksnäringen.
Av: Sofie Strandberg
Testa finalisternas recept från stadsfinalerna
Under stadsfinalerna var Anamma Formbar Vegofärs Ärta huvudråvaran som alla tävlande var tvungna att skapa en rätt utifrån. Ungdomarna var väldigt kreativa och skapade flera goda recept med det växtbaserade proteinet från Anamma. Vi har den stora glädjen att dela med oss av dessa tio recept som finalisterna tog fram i respektive stadsfinal.
Ladda ner häftet med finalisternas recept från respektive stadsfinal.
Dela med andra
Läs också…
Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Fiskkonserver och krisberedskap från Kungshamn
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa – bättre än någonsin
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Pizza är varje arenas bästa vän
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP