Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Det sägs att rödbetan kom till Norden i samma veva som potatisen, alltså på 1600-1700-talet. Kanske är det därför den är lika folkkär och klassisk inom den svenska husmanskosten?
Det sägs att rödbetan kom till Norden i samma veva som potatisen, alltså på 1600-1700-talet. Kanske är det därför den är lika folkkär och klassisk inom den svenska husmanskosten?
Även om vår anläggning i Eslöv inte har funnits lika länge som rödbetan varit på plats i Norden, så har vi ändå hunnit skrapa ihop ganska många års erfarenhet av hur man bäst ska behandla och förädla denna röda klimp av matlagningsguld.
All denna fantastiska erfarenhet har vi fått tack vare allt gediget arbete som återkommer varje år. Högsäsongen för rödbetor startar ganska direkt efter gurksäsongen, och den varar ungefär från mitten av september till mitten av mars.
“I dagsläget så anländer det cirka 7000 ton rödbetor per år till anläggningen i Eslöv, vilket innebär att man hanterar cirka 100-150 ton per dag”, enligt odlingschefen Håkan Tuvesson. “Vi köper in frö till de sorter som vi vill ha, sedan har vi odlingskontrakt med ett tjugotal lokala lantbrukare”, fortsätter han.
Vi diskriminerar minsann inga på grund av storlek heller, utan vi använder alla storlekar på de råvaror vi får in. Mellanstorlekarna skivas oftast, medan de största förvandlas till tärningar. De allra minsta blir så kallade delikatessrödbetor, och används ofta hela, precis som de är.
All denna fantastiska erfarenhet har vi fått tack vare allt gediget arbete som återkommer varje år. Högsäsongen för rödbetor startar ganska direkt efter gurksäsongen, och den varar ungefär från mitten av september till mitten av mars.
“I dagsläget så anländer det cirka 7000 ton rödbetor per år till anläggningen i Eslöv, vilket innebär att man hanterar cirka 100-150 ton per dag”, enligt odlingschefen Håkan Tuvesson. “Vi köper in frö till de sorter som vi vill ha, sedan har vi odlingskontrakt med ett tjugotal lokala lantbrukare”, fortsätter han.
Vi diskriminerar inga på grund av storlek heller, utan vi använder alla storlekar på den råvara vi får in. Mellanstorlekarna skivas oftast, medan de största förvandlas till tärningar. De allra minsta blir så kallade delikatessrödbetor och används ofta hela, precis som de är.
…man hanterar cirka 100-150 ton per dag.
Den stora frågan är ju då vad man ska ha till sina delikata rödbetor? Svaret från anläggningen i Eslöv är i alla fall enhälligt. Pyttipanna är den solklara favoriten att avnjuta dessa röda guldklimpar med. Oavsett om de är hela, tärnade eller skivade. Och visst är väl rödbetorna ett måste till pyttipannan?!
Vi har dock inte enbart inlagda rödbetor i sortimentet, utan erbjuder även frysta och färdigklyftade rödbetor. Hur smidigt som helst när det brådskar i köket. Med dessa kan du till exempel göra en väldigt god och enkel salladsrätt. Lägg bara rödbetsklyftorna i en form med getost och ringla lite honung över innan det åker in i ugnen. Serveras med ruccola, lite salt och pinje- eller valnötter. Eller varför inte göra hälsosamma shots med rödbetorna som bas?
Möjligheterna att skapa något fantastiskt med rödbetor är hur många som helst, om man bara vågar vidga vyerna och testa något annat än kalops och pyttipanna. Dessutom är det roligt att kunna använda råvaror som är både odlade och producerade i närområdet.
Samtliga emballage som vi använder till våra rödbetor är naturligtvis fria från Bisfenol A, och anläggningen som producerar rödbetorna kan sedan 2016 stoltsera med att använda sig av 100% förnyelsebar elenergi. För de kök som dessutom värderar möjligheten att servera sina gäster lite extra “snäll” och fin rödbeta, erbjuder vi naturligtvis även ett antal KRAV-märkta produkter från Felix.
Av: Thomas Adolfsson
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång