Vägen till det goda: gurka

Gurkan är en väldigt populär råvara, både hos oss och våra kunder. Därför känns det extra kul att vi kan erbjuda så många varianter med så goda smaker, där majoriteten dessutom odlas i Sverige.

Vägen till det goda: gurka

Gurkan är en väldigt populär råvara, både hos oss och våra kunder. Därför känns det extra kul att vi kan erbjuda så många varianter med så goda smaker, där majoriteten dessutom odlas i Sverige.

Det här med inlagda gurkor är något som verkligen ligger oss varmt om hjärtat. Under tidigt 1870-tal började en liten fabrik i Eslöv att tillverka ättikssprit, som hushållen kunde använda för att lägga in sina egna gurkor och rödbetor. När Herbert Felix sen kom till Sverige på 1930-talet från Tjeckoslovakien, hände det något speciellt.

Då lades nämligen grunden till ett av Sveriges största varumärken inom livsmedel – Felix. Herbert hade redan då en passion och en idé kring framtidens mat, och 1939 började han tillsammans med ättiksfabriken att tillverka färdiginlagda gurkor.

Resten är historia, men fantastiskt nog lägger vi alltså, över 80 år senare, fortfarande in gurkor i Eslöv.

Ett släp fullt med nyskördade gurkor. I bakgrunden syns en gul traktor och öppna fält.

När gurkorna skördats så går det undan

Visste du att allt i hela gurkkedjan sker inom 24 timmar? Ja, alltså inte själva odlandet, men allt från plockningen till färdigpackad produkt. Lägg därtill att skördesäsongen är cirka 10 veckor lång, så förstår vem som helst att det är en oerhört intensiv period.

Enligt Jasmin Solak, samordnare på “Gröna fabriken”, tillverkas det ungefär 6000 ton gurkprodukter på den här korta perioden. “Det är full fart!”, som han milt uttrycker det.

När gurkorna som ska omvandlas till utsökta små smörgåsgurkor kommer in i vår anläggning, så hettas de upp, tvättas och skivas. I de rejäla konservburkarna fylls det bland annat på med senapsfrön och botten av burkarna täcks med en lag.

Gurkan värms upp för att få rätt konsistens, innan det är dags för den att landa i burken som förberetts med lag. Slutligen fyller vi på med ännu mer lag, innan den får sin fina etikett. Redo att skeppas ut till skolkök och restauranger runtom i hela landet.

“Gurka ska man helst äta varje dag”, menar produktionschefen Jonas Jönsson.

«

Gurka ska man helst äta varje dag.

Man som håller några nyskördade gurkor i sina händer, med fokus på gurkorna.

Storleken på gurkan har betydelse

Håkan Tuvesson är odlingschef på Orkla, och han berättar att vi har ett antal IP-certifierade kontraktsodlare i Skåne, Blekinge och på Öland, som alla jobbar hårt för att vi ska få de gurkor vi behöver. Varje vecka gör vi dessutom besök hos våra kontraktsodlare och hjälper dem att optimera skörden.

Vi har specifika krav på vilka storlekar gurkorna ska ha, 25 – 48 mm i diameter närmare bestämt. Gurkornas olika storlekar har betydelse för vilken produkt de passar bäst i, men det fiffiga är att ingenting går till spillo. Till exempel så är vår Felix Bostongurka en riktig svinnhjälte då gurkan som används där ändå hackas ner i väldigt små bitar.

Närbild på en skål med inlagd, skivad gurka.

På Orkla arbetar vi mycket med hållbarhet, så även inom gurksortimentet

Samtliga emballage som vi använder till våra gurkor är naturligtvis fria från Bisfenol A, och anläggningen som producerar gurkorna kan sedan 2016 stoltsera med att använda sig av 100% förnyelsebar elenergi.

För de kök som dessutom värderar möjligheten att servera sina gäster lite extra “snäll” och fin gurka, erbjuder vi naturligtvis även ett antal KRAV-märkta produkter från Felix.

Ganska bra anledningar att stötta produktionen och konsumtionen av lokal- och svenskproducerade gurkor. Tycker i alla fall vi.

Se vår film om hur vi arbetar med gurkan som råvara - från odling till färdig produkt

Illustration med texten "Vägen till det goda - gurka"
Play Video about Illustration med texten "Vägen till det goda - gurka"

Snabbfakta om några "godsaker" i smörgåsgurkan:

  • A-vitamin: Ser till att dina ögon, hud och slemhinnor fungerar som de ska.
  • C-vitamin: Är bra för ditt immunförsvar och behövs för att kroppen ska kunna ta upp järn.
  • K-vitamin: Behövs för att ett sår ska sluta blöda om du skada dig.
  • Magnesium: Hjälper kroppens muskler och celler att återhämta sig.

Dela med andra

Läs också…