Vägen till det goda: äpple

Människans konsumtion av äpplen har pågått under tusentals år. Vi har inte kokat vårt goda äppelmos riktigt lika länge. Men vi har byggt upp många års erfarenhet och en enorm kärlek till detta hantverk.

Vägen till det goda: äpple

Människans konsumtion av äpplen har pågått under tusentals år. Vi har inte kokat vårt goda äppelmos riktigt lika länge. Men vi har byggt upp många års erfarenhet och en enorm kärlek till detta hantverk.

Vi samarbetar med flera svenska äppelodlare, och när vi frågade äppelodlaren Håkan Thunberg i Rörum vad som är det bästa med just svenska äpplen, så svarar han utan större tvekan – aromen.

“Aromen är det allra bästa med svenska äpplen. I förhållande till utländska äpplen som kan vara krispiga och fina, men som i regel smakar betydligt mindre.”, påstår han.

I Håkans ljuvliga äppelträdgård är det framförallt Amorosa och Ingrid Marie som odlas, men han har cirka 15 olika äppelsorter som han driver fram. Och till vår anläggning i Tollarp tar vi emot flera olika äppelsorter som överlappar varandra under hela säsongen.

Närbild på två röda äpplen som sitter på en gren.

Hur ser processen ut när äpplena är plockade?

“Vi tar emot ungefär 2000 ton äpplen i Tollarp, och vi använder oss av olika äppelsorter över säsongen”, enligt Marie Lindström, som jobbar med logistiken.

När äpplena väl anlänt till vår anläggning i Tollarp och är redo att omvandlas till smaskigt äppelmos, börjar resan naturligtvis med att de tvättas i ett enormt bad. Äpplen som inte håller önskad kvalitet sorteras därefter bort för hand. Ingenting slängs dock, utan alla äppelrester som blir över går vidare i en annan process och blir till djurfoder.

Markus Kristoffersson, Tf produktionsledare i Tollarp, berättar sedan att äpplena som ska bli mos, rivs i en kvarn innan de går vidare till en passermaskin som separerar skalet. Efter det så värms den kvarstående pulpen upp och hamnar därefter i kärl, i väntan på att få förvandlas till äppelmos.

När det blivit dags för nästa steg så tippas den aktuella pulpen ner i kokkärl och blandas med övriga ingredienser, såsom exempelvis socker. Där kokas allting tills det förvandlats till vårt fantastiskt goda äppelmos. Sedan är det så klart dags att paketera äppelmoset i något av alla de emballage som vi erbjuder våra storkökskunder.

Genom att vi använder färska äpplen istället för aseptisk pulp, tar vi också bort ett steg i processen. Detta gör att äppelmoset blir precis som om du kokade det för egen hand vid spisen i skolköket eller på restaurangen.

Massvis med äpplen som får en rejäl dusch i Orklas anläggning i Tollarp.

Hur håller äppelmoset en så jämn och god smak året runt?

Den uppmärksamme reagerade kanske på att vi använder olika äppelsorter beroende på säsong. Borde inte detta ge olika smak på äppelmoset då, tänkte du kanske? Och visst är det så.

Men för att hålla en jämn smak över hela årets produktion, så blandar vi flera olika sorter”, förklarar Marie Lindström. “Kunderna ska inte känna skillnad på moset beroende på om det är tillverkat i början eller slutet av säsongen”, adderar hon till resonemanget.

Smart, med tanke på att äpplen verkligen har sin distinkta smak och karaktär beroende på vilken sort det är.

«

…för att hålla en jämn smak över hela årets produktion, så blandar vi flera olika sorter

Fyra olika såser och tillbehör gjorda med ekologiskt äppelmos.

Äppelmos i olika förpackningar och med fokus på omtanke

Vårt äppelmos kommer naturligtvis i en rad olika förpackningar och varianter, så att det ska passa din verksamhet så bra som möjligt. Här finns allt från mindre glasburkar, lågkalorimos och enportionsförpackningar som är utmärkt för take away, till stora hinkar och refillpåsar för er som serverar äppelmos via våra Sentomat-system.

Vi har dessutom ekologiskt äppelmos som ingår i Fairtrades råvaruprogram för socker. Fairtrade Sugar Program gynnar odlare genom att de kan sälja mer av sitt socker som just Fairtrade.

Det kan ju förresten också vara värt att nämna, att anläggningen i Tollarp sedan 2016 drivs av elenergi som enbart kommer från förnyelsebara källor.

Hur många bra anledningar som helst till att börja servera dina gäster det allra bästa äppelmoset från Önos, eller hur!?

Av: Thomas Adolfsson

Snabbfakta om några "godsaker" i äpplena:

  • Vitamin B-komplex: Riboflavin och Tiamin är exempel på nyttiga B-vitaminer som bland annat hjälper till med ämnesomsättningen.
  • Kostfibrer: Framförallt skalen är rika på fibrer som är bra för magen.
  • C-vitamin: Är bra för ditt immunförsvar och behövs för att kroppen ska kunna ta upp järn.
  • K-vitamin: Behövs för att ett sår ska sluta blöda om du skada dig.

Se vår film om hur vi arbetar med rödbetan som råvara - från odling till färdig produkt

Illustration med texten "Vägen till det goda - äpple"
Play Video about Illustration med texten "Vägen till det goda - äpple"

Dela med andra

Läs också…