Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
I år kickstartar vi klimatveckan i god tid, för att så många skolor och kommuner som möjligt, ska ha möjlighet att hänga på till hösten.
I år kickstartar vi klimatveckan i god tid, för att så många skolor och kommuner som möjligt, ska ha möjlighet att hänga på till hösten.
Vilken energikick årets uppstart av Fast Fusion Climate Week innebar! Sara Westerlin, projektledare för Fast Fusion Climate Week, och Johan Holster, kulinarisk kreatör på Orkla FoodSolutions, var våra trygga moderatorer som sände live från Orkla-studion i Malmö.
Morgonens gäster var bland annat fjolårets kreatörer av klimatveckans recept, nämligen David Gustavsson, 1:e kock Aggarpsskolan i Svedala, och Mats Andersson, kökschef i Härryda kommun (via länk). Även Lars Lundahl, miljöchef på Orkla Foods Sverige, var med i studion för att prata om klimatmärkning av recepten.
Barnen är framtiden, och det är vårt ansvar att se till att de får näringsrik och hållbar mat – varje dag. Och vi ska inte bara servera dem mat, vi måste också serva dem med kunskapen kring VARFÖR vi behöver äta mer hållbart och hälsosamt. Vi vuxna har med andra ord mycket att stå i.
Med dessa ord inledde Sara sändningen, innan hon raskt introducerade sina vänner i studion. Sara berättade även om webinarets upplägg och innehåll, med allt från presentation av årets recept och inspirationsmaterial, till ett studiebesök på en skola som var med och körde Fast Fusion Climate Week i fjol.
Och skolan som besöket skedde på, var ingen mindre än Jens Billeskolan i Bjuvs kommun. Här berättade köksmästare Jimmy Persson om hur de värmde upp inför Fast Fusion Climate Week, och hur glada barnen blev när de såg allt inspirationsmaterial som man hade dekorerat skolrestaurangen med.
Sara passade även på att fråga Jimmy, hur vi ska nå så pass långt att alla veckor kommer att vara så kallade klimatveckor i framtiden. Han lyfte då bland annat fram att det måste komma beslut från politiker som kan hjälpa skolköken i deras arbete. Det är också positivt att köra såna här veckor, då man lär barnen att upptäcka nya rätter, som dessutom är bättre för planeten. Det kan verka jobbigt eller obehagligt att komma igång, men det är bara att testa.
Enligt Lars är det en bra möjlighet att öka kunskapen kring matens miljöpåverkan. På så vis skapas en förståelse kring vilken skillnad man faktiskt kan göra genom den mat man väljer att servera.
Mats menar att Fast Fusion Climate Week har en stor betydelse för att vi ska lyckas accelerera antalet hållbara måltider som serveras i Sverige. Man får även upp ögonen för vilka fina produkter det finns att använda sig av. Vi måste köra det om och om igen, så det är viktigt att inte ge upp.
Det bästa med att ha kört klimatveckan under förra året är själva efterspelet, menade David. Många av rätterna som serverades då, är nu favoriträtter på Aggarpsskolan. Många av eleverna gav heja-rop när de såg den pyntade skolrestaurangen, men det fanns också en del negativa röster. Det roligaste var dock, enligt David, att många av de som var negativa i början, sedan också kom och tog mat både en och två gånger till.
Mats berättade att de inte körde en hel vecka i sträck under förra året, utan gjorde rätterna lite då och då. De kommer förmodligen att köra hela veckan i år, och han lyfte även fram det fina materialet som också får gästerna att bli nyfikna. Vilket går utmärkt att låta hänga kvar även när veckan är slut.
Att få till klimatberäkning av recepten så att det blir tydligt, kan vara svårt för en del, enligt Lars. David menade att det enkla är att laga maten, men det är viktigt att föra ut kunskapen. Och inte bara en gång om året, utan detta måste göras om och om igen. Vi är en del av en utbildande enhet på skolan, vi ska visa vad hållbar mat är.
Mats instämde med det David sa, men lyfte också att smaken är oerhört viktig. Inte minst när det gäller det vegetariska.
Sara undrade hur man kan överbrygga eventuella problem med att få barnen att våga smaka. Både Mats och David var rörande överens om att mindre smakportioner och smakskedar är väldigt bra. Då har barnen möjlighet att testa, och kan på så vis lära sig hur gott det är. Man får som sagt inte heller ge upp, då det ibland kan ta ett antal försök innan barnen uppskattar vissa smaker.
I Svedala har man även en smakskola där man involverar eleverna, som får vara med och tycka till om maten som serveras.
Mästerkockarna som varit med och skapat årets klimatberäknade rätter är inga mindre än Maria Sundberg från Sundsvalls kommun, Per Eklund från Sundsvalls kommun, Michael Bäckman från Huddinge kommun, samt Sandra Ostwald från Munkedals kommun. Vid sin sida hade de våra egna kulinariska kreatörer Camilla Sump Johansson och Johan Holster, som även de har bidragit med varsin smaskig rätt till klimatveckan.
Temat för årets klimatvecka är Flexitariansk Street Food. Samtliga recept är klimatberäknade och finns tillgängliga i vår receptbank. Och vill du se årets klimatkloka kockar in action, så hittar du receptfilmerna på vår Youtube-sida för Fast Fusion Climate Week.
Mats svarade att det redan görs så mycket bra material, och att Orkla FoodSolutions är så lyhörda. Vilket är viktigt. Det är toppen när Orkla är ute i skolornas kök och sprider kunskap och energi, så att alla de som arbetar i köken kan sprida detta vidare sen.
Johan instämde att det var väldigt viktigt att få in allas insikter, så att vi kan ta fram rätt produkter. Sara uppmanade också alla att höra av sig till oss på Orkla FoodSolutions, om det är något vi skulle kunna hjälpa till med.
Något vi redan gör, är att klimatberäkna våra recept. Och Lars berättade lite mer om hur detta går till, samt vad vi måste ta hänsyn till när vi gör dessa klimatberäkningar. Parisavtalet säger att vi måste halvera utsläppen till 2030, så detta är något vi tar i beaktning när vi tar fram recepten till klimatveckan.
Lars menar också att det skulle kunna gå att göra siffrorna enklare att ta till sig av. Istället för att prata koldioxidekvivalenter, skulle vi istället kunna jämföra med hur många mil man kommer med en genomsnittlig bil när man äter en viss rätt. På så vis får både barn och vuxna en bättre känsla för sin möjlighet att påverka, än om de bara ser en siffra på ett papper.
Avslutningsvis ställde Sara frågan om varför man ska vara med och köra Fast Fusion Climate Week. David menade att man på så vis blir del av ett forum, där man får möjlighet att träffa både Orkla och andra kockar. Och ju fler vi blir, desto starkare blir vi. Mats inflikade att det också är väldigt roligt och att man får jobba med bra produkter. Våga testa nytt, och tänk utanför boxen.
Slutligen vill vi också bara tipsa om att www.climateweek.se (plattformen med all info) kommer i år att vara uppdaterad med mer pedagogiskt material, quiz, planscher, bordsryttare, och kanske det bästa av allt – ett helt nytt omfattande utbildningsmaterial som vi kallar Climate Week Academy. Detta innehåller exempelvis workshops för köken. Allt detta material kommer att finnas tillgängligt för er som skall vara med och köra Fast Fusion Climate Week vecka 43, 2022.
Text: Thomas Adolfsson
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång