Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och testa fem år gamla fiskbullar.
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och testa fem år gamla fiskbullar.
Vad är egentligen en kris? Och hur förbereder du dig?
I detta avsnitt av Next is Now – Touchdowns begav vi oss till Kungshamn och Smögen för att diskutera konserver, spana in hur Abba Fiskbullar tillverkas och visa hur du enkelt kan tillaga så kallad krismat.
Med på resan från Orkla Foods Sverige var Johan Holster (Activation & Culinary Manager) som åkte tillsammans med trendspanaren Lennart Wallander från byrån Food & Friends. På Orklas anläggning i Kungshamn mötte de Teknik- och IT-chefen Magnus Dahlström, som guidade duon inne i Orklas enda sjömatsfabrik.
Innan de ens hunnit in i anläggningen så berättade Magnus att i Kungshamn tillverkas stora klassiker som Abba Inlagd sill, Kalles Kaviar och Grebbestads Ansjovis. Riktiga tungviktare inom den svenska livsmedelsindustrin.
Han berättade även att på 70- och 80-talet, när musikgruppen Abba var som störst, ringde det dagligen fans som ville prata med någon av Abborna.
Väl inne vid produktionslinjerna fokuserade man på fiskkonserven Abba Fiskbullar och hur de tillverkas. Just för att konserver är en så viktig och bra vara att använda sig vid krisberedskap och när man ska bygga upp beredskapslager av mat.
Lennart slogs av hur väloljat maskineriet är i Kungshamn och att det påminner starkt om den klassiska Tomtens verkstad, som många är bekanta med via Kalle Ankas julafton.
Med få ingredienser visade Johan hur du, och alla andra, på ett enkelt vis kan sätta din egen prägel på just Abba Fiskbullar i buljong. Om du arbetar med beredskapslager kan det vara användbart att känna till hur du på ett smidigt sätt kan rotera varorna i lagret och samtidigt passa på att laga riktigt god mat åt middagsgästerna. Oavsett om det är i en skola, restaurang eller ett äldreboende.
Johan gav även tips på vad som passar med just fiskbullar och hur du kan få fram smaker på olika sätt. Det är till exempel även smart att använda buljongen i själva matlagningen, låt inte den bli till matsvinn.
Slutresultatet blev fiskbullar i panengcurry med lite kokosgrädde, frästa grönsaker och fullkornspasta. Förbannat gott, om man ska tro Johan själv. Lennart och Magnus, som fick smaka den fantastiska lunchen på bryggan i Smögen, såg inte missnöjda ut heller.
Eftersom hela resan, filmen och besöket gick ut på att diskutera och visa upp beredskapsmat, så var det bara naturligt att filmstjärnorna också fick möjlighet att smaka på konserver som stått lagrade i fem år.
I slutet av filmen bjöd vår trio på kloka beredskapstips, men innan tipsen delades ut, så fick de alltså möjlighet att smaka på Abba Fiskbullar som stått lagrade i ett halvt decennium. Dessa mogna bullar jämfördes med en burk nytillverkade fiskbullar också.
Lennart uppmanade Johan att ta först, och vill du veta hur det gick så rekommenderar vi dig att se hela vägen till slutet på vårt dokumenterade besök vid den fina och anrika anläggningen i Kungshamn. Vi kan dock avslöja att ingen sjukanmälde sig dagen efter inspelningen, utan mådde tvärtom prima.
Och vill du snacka mer om beredskapsmat, Abba Fiskbullar eller sjömat i allmänhet, så tveka inte att höra av dig till din lokala säljkontakt.
Text: Thomas Adolfsson
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Det finns så många vinster, både för miljö, ekonomi och kvalité att Johan Liljegren, Culinary & Activation Manager, är beredd att skriva under på att
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång