Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens kockar i projektet gjorde klimatveckan riktigt framgångsrik.
Det var första året som Lerums kommun medverkade i Fast Fusion Climate Week – men definitivt inte det sista. Att ha med två av kommunens kockar i projektet gjorde klimatveckan riktigt framgångsrik.
För Köksmästare Ida Lindgren, Kocken Florina Baran, Enhetschef Carina Melin och Verksamhetschef Maria Lindberg var det en självklarhet att medverka i Fast Fusion Climate Week 2023. Framför allt då deras arbete med hållbara måltider alltid är i fokus.
– Detta är ett utmärkt tillfälle att på ett roligt och spännande sätt kunna visa vårt dagliga hållbarhetsarbete, lyfta skolmaten och visa hur otroligt viktig den är för många och vad små förändringar kan göra stort för klimatet.
– Denna vecka kunde vi även belysa lite extra att vi ständigt arbetar för att göra våra gästers röster hörda genom att skapa nya favoriter av poppisrätter vilket var väldigt uppskattat.
2023 fick två av Måltidsservice-kockarna, Ida Lindgren och Florina Baran från Stenkulans skola, vara receptskapare för varsin rätt till klimatveckan. Detta blev en naturlig ingång för dem att delta i Fast Fusion Climate Week.
– Det roligaste med Fast Fusion Climate Week var att temat var poppisrätter, att alla rätter som serverades är klimatsmarta, hållbara måltider och samtidigt så himla populära.
– Svårt att säga, det är inte längre en utmaning att få med våra gäster på vår hållbarhetsresa, för den hänger de gladeligen med på om det serveras rätter som är moderna eller självklara poppisrätter som är som originalet. Men då gäller det att bjuda på igenkänningsbara smaker.
– Vi hade fått nya arbetskläder på personalen (ett snyggt förkläde och keps med loggan för veckan), restaurangen var piffad och utsmyckad med affischer, vimplar, dukar med mera.
– Utanför skolrestaurangen, där kön gick, så hade vi även skyltat upp med bilder och namn på rätterna som skulle serveras under veckan. Det upptäckte vi var väldigt positivt, då vi hörde att många stod och pratade tillsammans vilka dagar och måltider de längtade efter.
– Favorite Wrap, Lasagne Vegostyle, Sunny Soup, Sticky Korean och Tacokryddad färsgratäng.
– Favorite Wrap var Idas recept och Lasagne Vegostyle var Florinas recept, så dessa var en självklarhet att ha med. Dessa två rätter är även grymma när det kommer till att ta vara på rester, så de är bra att servera i slutet av veckan.
– På Stenkulans skola lagades cirka 600 luncher varje dag och i hela Lerums kommun lagade Måltidsservice cirka 8740 luncher i våra totalt 60 offentliga kök.
– Jättepositivt! Vi kunde aldrig ana att det skulle bli riktigt så här bra som det faktiskt blev. Vi hittade många nya poppisrätter som kommer att komma in på vårterminens meny.
– Idas Favorite Wrap och Florinas Lasagne Vegostyle blev kända favoriter och var mest populära. Gästerna älskar lasagne och wrap är superpoppis för att de får fylla sin wrap med vad de själva tycker om, säkra kort för minimalt med svinn och 100 procent nöjd gästgaranti.
– Våra egna recept såklart, men det var verkligen fantastiska rätter allihop. Vi älskar konceptet med våra/Stenkulans rätter, ”Svin(n)bra” rätter som är uppskattade av alla.
– Fantastiskt bra. Detta frågade vi även våra gäster på Stenkulan och alla tyckte att det var jättebra och att det är såhär vi skall arbeta med våra vegetariska rätter när vi arbetar med menyn.
– Allt! Veckan bjöd på lite fjärilar i magen i början av veckan, skulle det gå hem eller inte?! Men hela konceptet med recepten, bilder på rätterna, informationsmaterialet och merchen blev ett vinnande koncept.
– Några av rätterna kommer in på menyn vårterminen 2024 och de andra kommer vi att använda oss av när det till exempel är kockens gröna val på menyn där köken/kockarna själva får bestämma vilken rätt som skall serveras.
– Vi tycker att konceptet är jättebra som det är. 2023 års tema var verkligen super för att få med oss våra gäster. Vi tror att planscher, vimplar, merch med mera sätter pricken över i:et på veckan.
– Även konkreta och lätta tips på samverkan mellan kök och skola/förskola hade varit super för att få med fler skolor och förskolor som har tidsbrist eller inte har samverkan naturligt på sin enhet.
Text: Sofie Strandberg
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång