Eldsjälarna bakom Fast Fusion Climate Week 2024

Linda Dahlberg och Marcus Nilsson Schön heter projektledarna bakom 2024 års version av Fast Fusion Climate Week. Här delar de lite av sina tankar och förhoppningar kring årets Klimatvecka.

Eldsjälarna bakom Fast Fusion Climate Week 2024

Linda Dahlberg och Marcus Nilsson Schön heter projektledarna bakom 2024 års version av Fast Fusion Climate Week. Här delar de lite av sina tankar och förhoppningar kring årets Klimatvecka.

Se de korta versionerna av Marcus receptfilmer

Play Video about Kocken Marcus Nilsson Schön. Omslag för receptteaser.
Play Video about Kocken Marcus Nilsson Schön. Omslag för receptteaser.

Linda och Marcus - berätta vem ni är och om era roller på Orkla

– Jag heter Linda Dahlberg och arbetar som Activation Manager och är bland annat projektledare för Fast Fusion Climate Week. Vilket innebär allt från kontakt med årets kockar till planeringen av själva foto- och filmdagen, samt framtagning av allt material till Klimatveckan.

– Och jag heter Marcus Nilsson Schön och arbetar som Activation & Culinary Manager. Jag arbetar i första hand med våra offentliga kunder. Ett arbete som innebär att jag tar fram recept och inspirationsmaterial till denna kanal. Jag är även ute i hela landet och gör utbildningar, genomför workshops samt lagar mat tillsammans med kockarna ute på skolorna.

Lite kort, vad är Fast Fusion Climate Week?

– En hållbarhetsvecka för landets alla skolor och som vi normalt aktiverar fullt ut under vecka 43. Givetvis kan man köra klimatveckor även andra veckor under året, men v.43 är vår officiella kick off.

Skolorna använder då våra recept och produkter, och får i gengäld en massa fint material att pimpa sina matsalar med. De får även tillgång till pedagogiskt material att använda på lektionerna, med syftet att lära eleverna mer om hur vi påverkar vår planet genom vad vi stoppar i munnen. Och i soptunnan.

Nytt för i år är att materialet för Klimatveckan är unikt för de som anmäler sig till veckan, det kommer alltså inte gå att ladda ner från vår hemsida som tidigare år.

Varför tycker ni personligen att det är viktigt med en klimatvecka?

– Det är viktigt för mig att vi tar hand om klimatet och på så sett lämnar något bra efter oss och som våra barn kan få växa upp i. Vad är då inte bättre än en klimatvecka för att lyfta upp hur enkelt det faktiskt är att göra klimatsmarta val i vardagen och med en viktig effekt även på längre sikt, säger Marcus.

– Vi måste vara ärliga mot våra barn med att är vi inte rädda om planeten så har vi till sist ingen planet, idag tar man så mycket för givet, men bara genom att justera lite på det vi stoppar i munnen så kan det göra stor påverkan i slutändan, fyller Linda i.

Linda Dahlberg i rosa tröja.

I år är temat "Barnens hållbara favoriter", hur har ni tänkt angående det temat?

– Det är ett tema som kommer att göra så att maten hamnar i barnens magar, vilket är det absolut viktigaste när vi lagar och serverar mat till barn. Sen kan man ju alltid diskutera vad som är just barnens favoriter, vilket så klart är intressant att prata om.

I år får kockarna använda både fisk och kött i sina recept och rätter och inte enbart vegetariska alternativ som föregående år, varför har ni valt att göra denna ändring?

– Det var flera kommuner som hade svårt att motivera en hel vecka med vegetariska rätter för barnens föräldrar. Och eftersom det gör stor påverkan bara genom att minska på mängden animaliska proteiner, så tänkte vi att varför inte låta de kockar som är med att få välja denna gång.

– Vi har valt att ta med produkter som har ett så lågt klimatavtryck som möjligt, till exempel fisk och fågel. Vi vill även lyfta upp hur viktigt det är att äta en varierad kost.

Vad tycker ni är den största utmaningen när ni jobbar med Fast Fusion Climate Week?

– Den största utmaningen är att få ihop allt till en vecka som ska fungera för alla, då vi vet att det inte ser likadant ut i alla skolor och förskolor runt om i landet. Men vi försöker göra så att grundreceptet ska fungera för alla som vill vara med. Det finns många sätt att laga god mat på, så för min del är det att få till recept som fungerar för alla, säger Marcus.

– Precis som Marcus säger, att få fram recept som fungerar för alla, både stora och små kök samtidigt som det givetvis finns regler att förhålla sig till vad gäller näringsvärden och portionsstorlekar, menar Linda.

– För att inte tala om pris per portion i dessa tider. Recepten ska ju också helst passa både förskolebarn och gymnasieelever, faktiskt våra äldre också, då det finns kök som serverar till både förskolebarn och äldrevården. Sedan är det ju även att få till ett material som både lockar och inspirerar skolorna att delta. I år har vi till exempel en tipsrunda som man ska kunna engagera eleverna i.

Vad är roligast med att jobba med Fast Fusion Climate Week?

– Helt klart hur fantastiskt duktiga kockar vi har runt om i vårt land. Och hur de lyckas servera våra barn både näringsriktig, klimatsmart mat och till en billig peng dessutom. Vi skall inte glömma bort vilken enorm kreativitet det krävs för att lyckas med detta dag ut och dag in, menar Marcus.

– Helt enig med Marcus. Kontakten med kockarna, och såklart att veta att vi gör en god sak för våra barn och ungdomars skull. Och faktiskt oss själva och planeten också, kompletterar Linda med.

 

Marcus Nilsson Schön i kockkläder.

Hur väljer ni ut vilka kockar och matlagare som står bakom recepten under klimatveckan?

–Det är dels kockar som vi träffar under våra inspirationsträffar på skolorna, men det är så klart även kockar som hör av sig till oss på Orkla för att anmäla sitt intresse att vara med i Klimatveckan.

– Det kan även ske tillsammans med våra Key Account Managers runt om i landet, som träffar kockarna ute i köken på både kundbesök, utbildningar och workshops.

Berätta lite om hur det går till när kockarna besöker er och lagar sina recept. Hur har de förberett sig innan, och så vidare?

– Kockarna har fått en lista med en massa klimatsmarta produkter som de får välja från. Därefter har de komponerat ihop recept som fungerar under temat ”barnens favoriter”, som de sedan har skickat in till oss på Orkla. När vi sedan skall spela in filmerna så har kockarna fått förbereda sig och vänja sig lite framför kameran redan dagen innan, berättar Marcus.

– Kockarna får som sagt en lista med utvalda produkter som de i princip får välja fritt ifrån, den innehåller både huvudkomponenter och tillbehör. Sedan får de komponera två recept var som jag och Marcus går igenom för att både säkra näringsmässigt och att det blir en variation över veckan, säger Linda.

– Sen träffas vi i Malmö i vårt innovationskök under två dagar, där kockarna både blir fotograferade och filmade. Så klart passar vi även på att ställa massvis med frågor om hur de arbetar med klimat, svinn och ekonomi i deras vardag.

– Vi känner ju inte kockarna när de kommer till oss, men vi har väldigt kul tillsammans. Det är mycket skratt under dagarna. Klart att de är nervösa när de kommer, men det släpper väldigt snabbt. Vår filmare är även väldigt bra på att få dem att känna sig avslappnade.

Har ni märkt ett ökat intresse för Fast Fusion Climate Week sedan starten? På vilket sätt i så fall?

– Ja, men det har vi absolut! Vi ser ju en markant ökning av deltagande skolor och kommuner för varje år, och flera utav dessa deltagare har varit med sen starten för fem år sedan. Men såklart hoppas vi att årets justering från enbart vegetariska recept till att kunna använda både fisk, kyckling och 50/50-rätter, ska göra att vi får ett ännu större deltagande i år.

Kocken Marcus och Linda framför svart bakgrund.

Tycker ni att man borde utöka klimatveckan till flera veckor om året eller är det viktigt att hålla sig till en?

– Absolut skulle vi ju önska att det var klimatveckor hela året. Och det kan ju skolorna också göra genom att återanvända flera utav våra tidigare års recept. Bara genom att göra små justeringar under hela året så kan man göra stor skillnad.

– Materialet man får inför vecka 43 är ju inte beroende av just den veckan, utan kan ju hänga uppe året runt och tipsrundan kan man ju gå när som helst.

Om man inte redan jobbar med Fast Fusion Climate Week, hur gör man för att bli en del av denna viktiga och roliga satsning?

– Det finns flera sätt, antingen kontaktar man sin Key Account Manager eller så klickar man in här på vår hemsida och anmäler sig enkelt via ett formulär. Efter det så kommer man att bli kontaktad av den som är ansvarig för distriktet.

 Tipsa gärna andra skolor och kommuner om webbsidan www.climateweek.se, så hittar man mer info och möjlighet att anmäla sig.

 Hoppas att ni hänger med i höst!

Text: Sofie Strandberg

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…