Anders klimatuppdaterar barnens absoluta favorit

Anders brinner för klimatsmart skolmat.
Hans erfarenhet är att barn äter med ögonen först, och att färg och form gör skillnad.

Köksmästaren Anders Matzols på Vasagymnasiet i Arboga, lagar klimatsmart och hållbar mat till eleverna. Under Fast Fusion Climate Week 2025 delar han med sig av sitt engagemang för vegetarisk matlagning och berättar om sitt recept som han beskriver som en färgrik smakexplosion.

Hur jobbar din skola med Fast Fusion Climate Week?

– Vi var med för första gången förra året, men jag skulle säga att Arboga kommun har kommit långt när det gäller klimatsmart kost till eleverna. På vår skola lagar vi alltid en vegetarisk rätt varje dag och två dagar i veckan kör vi alltid helt vegetariskt. Ibland till och med tre dagar.

Temat till årets Fast Fusion Climate Week Barnens Favoriter, vad tycker du om det?

– Det är toppen! Man måste låta barnen säga sitt och vara inkluderande. Det är deras tankar och inte de vuxnas tankar. 

Hur tänkte du när du skapade ditt recept till klimatveckan? Vad har du inspirerats av? Spelade din personliga smak in?

– Vad jag själv tycker är gott spelar såklart in i vad jag lagar. Jag tycker om konceptet tacos med att komponera eget, och jag gillar lime, koriander och vitlök. Med gymnasieeleverna kan jag ta ut svängarna och krydda på ganska mycket. För mig är det här receptet en riktig smakexplosion!

Presentationen av rätten, hur viktigt är den?

– Jätteviktigt, det måste vara en rätt som lockar! En fin tallrik med mycket färg som ser lekfull ut. Om det är något som fångar barns intresse så är det nog färg och form. Man ska bli glad när man ser maten. Även olika former tror jag är viktigt, i detta recept har jag till exempel sojabitarna som har sin unika form, rödkålen som är snirklig och sedan de runda tortillabröden. 

Och namnet, är det lika viktigt?

– Det måste vara trendigt, men jag tycker inte att man behöver nämna att rätten är vegetarisk, då är det många som backar. 

Du har valt Pulled Vego från Anamma, varför valde du detta protein?

– Pulled Vego valde jag för att det är väldigt likt kött och dessutom är marinaden bra. Jag tror en rätt når fram till flera om du “lurar” dem att det är kött. 

Hur har du tänkt kring sammansättningen av alla råvaror?

– Jag ville försöka få med så många smakuppleveler som möjligt i varje tugga. Jag ville både ha salt, sött, krispigt och olika texturer. 

Hur har du tänkt angående svinn på din rätt har du något tips på vad man kan göra med resterna?

– Det blir ofta inte så mycket svinn på den här rätten. Pulled Vego tar du fram från frysen, men skulle det bli något över så kan man göra en gryta. Grönsakerna går ju ut på salladsbuffén dagen efter så det är inget som slängs där heller. 

Hur kan man påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Vi måste få med föräldrar och pedagoger på tåget, annars funkar det inte. Det måste även finnas intresse och engagemang från skola och kommun. 

Har du något eget förslag på tema för klimatveckan nästa år?

– Helt klart partytema! Det får man ju tolka hur man vill, men man kan ju ha barnkalas för de yngre barnen och för de äldre har man party. En klimat-partyvecka – det kan ju inte gå fel!   

Hur har ni tänkt angående svinn på er rätt? Kan man göra något om man får rester över?

– Det finns alltid utrymme att improvisera, man kan till exempel göra gratänger, fyllning i en paj, servera rätten igen med annan pasta eller göra en lasagne.

Vad tycker du personligen är viktigt och bra med klimatveckor såsom Fast Fusion Climate Week? Vad skulle kunna bli bättre?

– Det är ju jättebra att lyfta ämnet och det är viktigt att eleverna är med på tåget. Så det är varsamhet och tålamod som gäller för att få med dem. En klimatdag här och där kanske är bättre än en hel vecka åt gången, det blir lite roligare att sprida ut dagarna.

Har du någon idé hur man kan påverka skolor att jobba mer med klimatveckor året om?

– Vi tror att ingången är via eleverna på matråden, det är nog där man får göra dem mer intresserade. En önskan är ju också att man kopplar klimatarbetet mer med läroplanen och lyfter ämnet samtidigt både i skolrestaurangen och i klassrummet. Det vore ju superbra. Jag tror även att om kommunerna skulle satsa på detta mer övergripande så vore det lättare, då tror jag att fler skulle hänga på, tillsammans är vi starkare!

Inför klimatveckan nästa år, har du något förslag på något tema eller inrikting?

– Jag hade tyckt att det vore kul med fokus på lokalproducerat och svenska råvaror. Sedan vet jag att våra elever har en önskan att ha teman med mat från olika länder, där hade man ju kunnat få in det vegetariska och klimatsmarta också.

Text: Sofie Strandberg

Nyfiken på Fast Fusion Climate Week?

Dela med andra

Läs också…