Next is Now
I maj 2019, i samband med Skåne Innovation Week, gick startskottet för Next is Now. Plattformen för allt vårt arbete med framtidens hållbara och hälsosamma mat, och alla de samarbeten som vi fått till. Och som vi hoppas få till framöver.
Det har varit en otrolig resa hittills, med mängder av koncept, inspirationsföreläsningar, samarbeten, event, webinar, möten och massvis av god mat skapad utifrån våra fantastiska produkter.
Även om det har hunnit gå ett par år, så har resan naturligtvis bara börjat. Det återstår otroligt mycket arbete, och vi hoppas verkligen att just du och din organisation vill vara med på resan tillsammans med oss. Tillsammans gör vi nämligen skillnad.
Next is Now på en minut
Hållbarhet överst på agendan
Kan vi äta planeten hel igen? Ja, vi tror verkligen det.
Vi arbetar aktivt på alla plan för att driva utvecklingen av hållbarhets- och hälsofrågorna framåt, med målet att både vi själva och hela branschen ska bli så hållbar som möjligt.
Next is Now är kort och gott vår plattform kring hälsa, hållbarhet och framtidens mat.
En helhetsbild av läget
Vi har massor av egen erfarenhet, kunskap och insikter inom vår organisation som kommer till stor nytta i vårt hållbarhetsarbete, men för att få en helhetsbild kikar vi naturligtvis också utåt på vad som sker i vår omvärld.
Genom bland annat intervjuer med oberoende experter, samtal med våra kunder, kontinuerligt utförande av omvärldsanalyser och trendspaningar, skapar vi oss en så heltäckande bild som möjligt och tar action i denna riktning.
Knyta ihop säcken
Våra kloka insikter, klimatberäknade recept, smarta vardagslösningar och gröna restaurangkoncept gör absolut ingen nytta om vi inte lyckas förmedla vikten av dem. Främst till våra kunder, men också genom att hjälpa kunderna förmedla budskapen vidare till sina matgäster.
Så för att göra arbetet, insikterna och verktygslådan mer greppbar, har vi valt att samla allt detta under ett gemensamt namn. Namnet på vår plattform för framtidens mat är således Next is Now.
Next is Now i praktiken
Next is Now innehåller bland annat föredrag, events och workshops som går ut på att träffas för att informera, nätverka, skapa dialog och utveckla nya samarbeten, där målet är att skapa gemensamma actionlistor för planetens och hälsans skull.
Här finns även klimatberäknade recept, färdiga koncept och temaveckor anpassade för olika typer av verksamheter (såsom skola, restaurang och hotell), som du kan ta del av och implementera redan idag. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt.
Låt oss jobba tillsammans
Vi vill gärna träffa dig och dina kollegor för att inspirera om hållbar och hälsosam mat samtidigt som vi startar upp spännande samarbeten tillsammans med gemensamma mål och actions. Naturligtvis anpassat efter just er verksamhet.
Skicka in en intresseanmälan, så kokar vi ihop något riktigt bra tillsammans, oavsett om det är digitalt eller fysiskt. Inom cirka en vecka efter inskickad intresseanmälan kommer du att höra av oss.
Hur tar man reda på vad nästa generations mat är?
Jo, man frågar bland annat oberoende experter inom flera olika områden och branscher.
De sitter nämligen på en fördjupad kunskap inom just sitt område, då de kartlagt attityder och omvärldstrender som kommer att forma vårt sätt att konsumera i framtiden.
Den kombinerade kraften i deras kunskaper, erfarenheter och analyser blir därmed till ett ovärderligt verktyg för oss och alla andra som inte bara vill sitta still i båten, utan faktiskt hjälpa till att styra skutan åt rätt håll.
Med hjälp av experterna
Det var ett mästerligt lag av oberoende experter som var med oss från starten av Next is Now, eller vad sägs om följande laguppställning:
Johan Jörgensen (Sweden Foodtech), Mai-Lis Hellénius (Karolinska institutet), Lovisa Madås (AGFO), Maria Biörklund Helgesson (Högskolan i Kristianstad), Lennart Wallander (Food & Friends), Ingela Stenson (Omvärldsanalytiker) och Andreas Håkansson (Lunds Universitet).
Samarbeten och goda exempel
Genom åren har vi samlat in och presenterat massvis med experters och samarbetspartners kunskap och erfarenheter. Inte minst genom alla de event och webinar som vi arrangerat.
Det är enbart genom att samarbeta med oberoende experter, kollegor i branschen, kunder, och många andra, som vi kan lyckas skapa en hållbar framtid. Vill du kika på vad som blivit sagt så går det bra att se alla våra webinars i efterhand.
Har du förslag på experter eller lyckad exempel som förtjänar att lyftas fram, så tveka inte att höra av dig till oss.
Experterna om framtidens mat
Mai-Lis Hellénius, Johan Jörgensen, Elin Röös, Richard Tellström, Jens Dolk och Magnus Naess tycker alla till om hur de ser på framtiden och vilka actions vi behöver ta för att skapa mer hållbar och hälsosam mat.
Experterna om framtidens mat
Fler delar av vårt hållbarhetsarbete
Att arbeta med hållbarhet är något som genomsyrar hela Orkla. En stor del av alla klimatutsläpp relateras till mat och som en av Sveriges största livsmedelsproducenter är det viktigt att vi ta vårt ansvar.
Orkla FoodSolutions tar ett aktivt ansvar för att minska matsvinnet – en av de största miljöbovarna. Och en av de mest onödiga. Vi försöker även hjälpa restauranger och storkök att minska sitt eget matsvinn.
Genom att erbjuda ekologiska produkter hjälper vi dig att uppnå dina ekologiska mål. Samtidigt som du serverar god och näringsriktig mat som dina gäster kan lita på.
Vi har klimatberäknat våra recept och produkter, så att du enklare ska kunna göra kloka val när du handlar och planerar dina menyer. Här kan du läsa om tankarna som ligger till grund för detta.