Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en modern och god rätt.
Till årets klimatvecka har kocken Ulrika Karlsson tänkt rejält utanför boxen och gjort en BBQ-rätt på Laxqueneller i buljong från Abba. Från hyllvärmare till en modern och god rätt.
Ulrika Karlsson har arbetat i kök sedan 1998 då hon gick ut Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet i Oskarshamn. Idag jobbar hon med att laga mat till cirka 500 gymnasieelever på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta.
– Genom att jobba på en gymnasieskola känner jag att jag har hittat hem. Jag har en helt annan kontakt med våra gäster då det i stort sett är vuxna man lagar till. Man kan få eleverna delaktiga och man kan dundra på med allting i princip. Det är nästan som att jobba på en “riktigt restaurang”.
– Jag har kokat en bbq-sås gjord med ajvar relish istället för tomat som ofta är basen. Därefter har jag hällt av buljongen från laxquenellerna och låtit dessa marinera i BBQ-såsen över natten och sedan grillat dem i ugnen. Detta gör jag för att få till en annan textur som blir fastare och för att få en krispig yta. Det blir dessutom en härlig och rökig barbecue-smak.
– Tillbehören är rostad potatis med timjan, olja och paprikapulver som jag också rostar i ugnen. Coleslaw är en variant på säsongens råvaror såsom vitkål, morot, rättika och tunt skivad rödlök, lite purjolök för extra crunch och Dijonsenap från FELIX. Majonnäsen gör jag med crème fraiche så att den blir lite fräschare och inte så stabbig.
– Jag ville experimentera och fick tänka utanför boxen för att hitta på något som redan finns men göra något mer modernt av det. Att använda Laxqueneller i buljong från Abba, som kanske ofta är en hyllvärmare, och göra något nytt av dem var en utmaning. Det är även viktigt för mig att få feedback så jag testkörde rätten på lite elever som verkligen gillade den.
– Jag tyckte det var kul. Det var en utmaning just för att “poppa” till dem och tänka utanför boxen och för att få dem mer tilltalande för mina gäster. Färsk lax är ju jättedyrt men samtidigt ska man äta fet fisk, så fiskbullar och laxqueneller är ett bra och billigt alternativ.
– Ja, jag har använt höstpotatis som är närodlade och morötter, vitkål och purjolök ligger i säsong under hösten. Om man inte vill rosta potatis kan man alltid köra fryst Pommes Chateau från FELIX istället.
– Får man över av laxquenellerna kan man hacka dem och göra en baguetteröra med majs eller rödlök till exempel. Coleslawn kan man ha på salladsbuffén och potatisen kan man använda i en potatissallad eller liknande.
– Matsalen är ju elevens restaurang och de kan ju faktiskt gå och handla mat på annat matställe om de har lust, så jag konkurrerar med andra helt enkelt. Detta gör att presentationen är väldigt viktig. Även om vi oftast lagar i bleck så har vi alltid en presentationstallrik där vi lägger upp rätten snyggt.
– Det tycker jag är jätteviktigt, namnet måste låta mer modernt. I detta fall använder jag BBQ för det vet jag att eleverna älskar, det tilltalar ju absolut mer än “fiskbullar i ugn”. Jag tror också att det gör mycket att skriva “rostad potatis” istället för bara potatis. Eller att addera krispig för att beskriva en maträtt, för att nämna några exempel.
– Det är viktigt för vi alla måste dra vårt strå till stacken. Jag tror det är bra att man börjar med detta i skolan så att man får in “tänket” i barnens livsvanor. En kampanj från en matkedja om att äta mer klimatsmart är en sak, den kan man gå förbi och ignorera, men här måste alla vara med.
Text: Sofie Strandberg
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång