Stärk dina vegetariska rätter med en kraftfull kompis
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att göra den så lik originalet som möjligt.
En klassiker i klimatsmart tappning blev resultatet när köksmästarna i Partille kommun skulle ta fram en maträtt till Fast Fusion Climate Week. Med målet att göra den så lik originalet som möjligt.
– Vi ville göra en färs som är så lik en vanlig köttfärssås som det bara går, med tanke på smak och utseende, sade köksmästare Lisa Olsson.
På Furulunds Servicecenter i Partille serverar Lisa med kollegor varje dag drygt 400 lunchportioner. Det är ett jobb som kräver noggrannhet, kreativitet och matglädje.
– Det är bara så fantastiskt kul att möta våra gäster och laga bra mat som de tycker om som hamnar i deras magar.
– När vi hörde om årets tema med barnens favoriträtter, tittade vi på våra matrådsprotokoll, vilka rätter som varit mest populära och vad vi har fått för spontanönskningar via skolmatsenkäten av eleverna. Sedan tänkte vi på hur vi kunde få ihop detta med hållbarhet.
– Resultatet blev rätten Färssås med pasta och picklade betor. Det är ju en smart grej med att inte köra helvegetariskt men att ändå få in mer växtbaserade rätter på ett varsamt sätt så att eleverna känner igen sig. Vi har kört det här receptet i över ett år så vi vet att det funkar.
– Vi ville göra en färs som är så lik en vanlig köttfärssås som det bara går med tanke på smak och utseende. Vi tror att där vi är nu 2024, så är det mycket enklare att få våra elever att smaka på något som är en delvis vegetarisk och delvis animalisk, rätt än enbart en helt vegetarisk rätt.
– Det har en textur som vi gillar och som håller sig när man tillagar den, och den är bra smakmässigt också. Det känns dessutom bra att det är baljväxter från Sverige.
– Själva rätten i sig är inte så säsongsbetonad, men vi använder fryst lök och betorna som är tillbehöret finns det ju mycket av på hösten.
– Vi lägger ju inte upp maten utan serverar den i kantiner där gästerna tar själva. Det är såklart viktigt att det är fräscht i serveringen hela tiden och att vi har en plan för helheten av måltiden med tillbehör som passar. Namnet ska vara igenkänningsbart och inget krångel, och man behöver inte nämna att det är en halvvegetarisk rätt.
– Det finns alltid utrymme att improvisera, man kan till exempel göra gratänger, fyllning i en paj, servera rätten igen med annan pasta eller göra en lasagne.
– Det är ju jättebra att lyfta ämnet och det är viktigt att eleverna är med på tåget. Så det är varsamhet och tålamod som gäller för att få med dem. En klimatdag här och där kanske är bättre än en hel vecka åt gången, det blir lite roligare att sprida ut dagarna.
– Vi tror att ingången är via eleverna på matråden, det är nog där man får göra dem mer intresserade. En önskan är ju också att man kopplar klimatarbetet mer med läroplanen och lyfter ämnet samtidigt både i skolrestaurangen och i klassrummet. Det vore ju superbra. Jag tror även att om kommunerna skulle satsa på detta mer övergripande så vore det lättare, då tror jag att fler skulle hänga på, tillsammans är vi starkare!
– Jag hade tyckt att det vore kul med fokus på lokalproducerat och svenska råvaror. Sedan vet jag att våra elever har en önskan att ha teman med mat från olika länder, där hade man ju kunnat få in det vegetariska och klimatsmarta också.
Text: Sofie Strandberg
För dig som vill stärka upp dina måltider med extra protein och andra viktiga näringsämnen, har vi tagit fram ett inspirationsmaterial som vi kallar för
Vi besökte anläggningen i Kungshamn för att se hur Abba Fiskbullar tillverkas. Vi passade även på att snacka krisberedskap, laga mat med få ingredienser och
FELIX Ärtsoppa i storhushållsförpackning är enkel att tillaga och smakar precis som en klassisk ärtsoppa ska göra. Den är dessutom unik i sin långa hållbarhetstid,
Tillsammans med Brynäs IF har vi på Orkla FoodSolutions inlett ett nytt samarbete, vilket innebär att en temakiosk med Grandiosa-pizzor nu finns i Monitor ERP
Vår webbplats placerar cookies på din enhet om du har godkänt det i webbläsarinställningarna. Cookies används för att förbättra webbplatsen, samt för analys och intressebaserad reklam.
Läs mer om Orklas behandling av personuppgifter, inklusive rätten till tillgång