Bli en mästare på formbara vegofärser från Anamma

Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Den är god, har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och är enkel att dryga ut med andra råvaror. 

Bli en mästare på formbara vegofärser från Anamma

Anamma Formbar Vegofärs har varit en succé sedan lanseringen. Inte bara för att den är god. Den har fantastiska bindande egenskaper, ger minimalt steksvinn och är enkel att dryga ut med andra råvaror. 

Våra varianter av formbara vegofärser från Anamma är riktigt uppskattade i allt från skolköken till restaurangerna. Men precis som vilken råvara som helst, så kräver de kärlek, hantverk och arbete för att bli så bra som möjligt. Och visst vill du väl servera dina gäster den absolut godaste maten?

Det är dock ingen raketforskning som krävs för att lyckas, så du kan vara helt lugn. Allt som krävs är lite kunskap och tips på vägen. De formbara vegofärserna från Anamma är precis som vi på Orkla FoodSolutions. De ÄLSKAR nämligen samarbeten! Så om du bara är lite kreativ med att dryga ut och blanda vegofärserna med andra råvaror, så kommer matmagi att uppstå i slutändan.

Enkla grundtips för tillagning av Anamma Formbar Vegofärs

En bra sak att ha med sig från start är att de formbara vegofärserna är fettsnåla. Tillsätt därför gärna fett i form av olja eller mejeriprodukter för att bättra på smak och textur.

Nästa grundtips att tänka på är att färserna tappar i princip ingen egen vätska vid tillagning. Detta gör det väldigt enkelt att beräkna mängden som behöver tillagas. Eventuellt steksvinn som du får sen, beror således på vad du drygar ut färsen med. Har dessa högt vätskeinnehåll, får du mer steksvinn.

En annan viktig sak som spelar stor roll för slutresultatet, är att vegofärsen alltid måste vara kall och att det som tillsätts i färsen också måste vara kallt. Detta för att vegofärserna ska behålla sina formbara egenskaper.

Kock med blå platshandskar rullar bullar av Formbar Vegofärs från Anamma.

Dryga ut Anamma Formbar Vegofärs och var svinnsmart samtidigt

När vi nu vet att rätt utdrygningsgrad är nyckeln till framgång för att uppnå bästa slutresultat, så kvarstår frågan – dryga ut med vad?

Eftersom du kan använda nästan vad som helst som har egen textur och som ger volym, så rekommenderar vi att du tänker svinnsmart. Minska ditt matsvinn genom att använda överblivet kokt ris, kokt potatis, bröd, rotfrukter, gröt, mos, kokta gryn såsom couscous, bulgur, quinoa, och så vidare. Till och med en överbliven bolognese kan fungera.

Det du adderar måste också vara finfördelat i små bitar. Stora bitar av till exempel vitkål binder inte färsen som den ska.

Tänk även på att det som tillsätts ska vara mjukt. Exempelvis ska rotfrukter vara genombakade eller kokta, och brödet ska vara blötlagt. Även blötlagda havregryn fungerar utmärkt att dryga ut den formbara färsen med. Vill du vara extra svinnsmart så testa att blötlägga med vätskan från tomater och gurka som du hackat eller skivat tidigare. Det ger nämligen en extra umamismak.

Vegetarisk färslimpa i ett bleck, gjord på Anamma Formbar Vegofärs.

Använd formbara vegofärser från Anamma för att övertyga köttälskarna

Då de formbara vegofärserna från Anamma har fenomenalt bra bindande egenskaper, är de i sig själva också perfekta att använda som ett medel för att dryga ut animaliska färser.

Vi har ända sedan lanseringen av Anamma Formbar Vegofärs för flera år sedan, predikat kring just de bindande egenskaperna. Och hur man kan använda vegofärserna för att dryga ut de animaliska färserna.

Nu börjar 50/50 (lika delar Anamma Formbar Vegofärs och animalisk färs) att ”poppa upp” på fler ställen. Så förhoppningsvis blir både kockar och matgäster alltmer öppna för denna typ av lösning framöver.

Prova själv att blanda 50/50 av animalisk färs och Anamma Formbar Vegofärs för att skapa helt nya måltidsalternativ. Att blanda animalier och vegetariska produkter kan underlätta för ”grönsakskritiska” gäster att anpassa sina smaklökar till vegetarisk kost.

Genom denna simpla lösning halveras nästan klimatavtrycket i en 50/50-servering, jämfört med en helanimalisk servering.

Det kallar vi win/win!

Vegobullar av Anamma Formbar Vegofärs i ett bleck.

Det är skillnad på färs och färs

Anamma Formbar Vegofärser är i dagsläget tre till antalet och är baserade på gula ärtor, baljväxter samt sojabönor.

Alla sin egen textur, smak, konsistens och specifika egenskaper, vilket skiljer sig beroende på vilken baljväxt som utgör färsens bas. Men även smaksättningen och hur råvaran behandlats, till exempel extruderats eller malts genom en kvarn, påverkar färsens egenskaper.

De formbara vegofärserna är speciellt framtagna för att binda vätska, vilket medför en saftigare rätt och det gör även färserna otroligt svinnsmarta. Man kan teoretiskt sett rosta av alla rester från en salladsbuffé, mixa till mindre bitar och tillsätta rakt ner i färserna som utdrygning, smaksättning och/eller texturgivare.

Att de binder vätska så pass bra som de gör, betyder också att de minimerar ditt steksvinn – vilket i sin tur gör det enklare för dig att beräkna inköp, kostnadskalkyl, och så vidare. De är neutrala i sin smak, naturligt proteinrika och väldigt fettsnåla. Du slipper dessutom tillsätta ströbröd eller ägg i färserna, vilket minimerar mängden allergener.

Genom att blanda två eller flera Anamma Formbara Vegofärser kan du skapa din egen perfekta vegetariska, proteinstinna färs för varje ändamål, tillfälle och rätt.

Alla formbara vegofärserna från Anamma har dock gemensamt att de är fenomenala att forma till exakt den storlek och utseende som du önskar.

Vilken Anamma Formbar Vegofärs är bäst att kombinera med vilken animalisk färs?

Att fler och fler restauranger och skolkök börjar servera 50/50-rätter innebär samtidigt ett ökat intresse för hur man bäst kan kombinera växtbaserade och animaliska färser med varandra. Och precis som animaliska färser har olika smak, textur, färg och egenskaper, så skiljer sig detta även bland våra växtbaserade färser.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig att lyckas med dina 50/50-rätter, har vi tagit fram en guide som kortfattat beskriver de olika färsernas egenskaper, och hur du bäst kan kombinera dem med animaliska motsvarigheter.

Anamma Formbar Vegofärs har en bas av soja. Detta är den vegofärs som har mest textur och liknar konventionell nöt- och älgfärs. Sojafärsen bidrar med alla sina unika egenskaper utan att märkas att den är där. Beroende på smaksättning, tillbehör, fetthalten i färsen och vilken rätt man lagar kan man öka eller minska mängden sojafärs för att nå bästa resultat. Ibland är optimala ration 50/50 och till andra rätter kan det fungera bättre med 70/30 soja/nöt.

Anamma Formbar Ärta är baserad på gula ärtor. Denna färs är mjukast med nästan krämig textur och konsistens. Den liknar fläsk-, kalv- och kycklingfärs där den passar perfekt till klassiska rätter som kålpudding, julköttbullar och pannbiffar. Men även till fyllning av gyoza och vårrullar, i wokar och pastasåser, och så vidare. Med sin formbara egenskap och neutrala smak binder den köttsafterna och lyfter rätten till nya nivåer.

Anamma Formbar Baljväxtfärs är också baserad på gula ärtor, men har även inblandning av kvarnade baljväxter – gråärtor, gula linser och åkerbönor. Baljväxterna bidrar med både smak och textur. Baljväxtfärsen passar perfekt att kombinera med exempelvis ren-, kalkon-, lamm-, rådjurs och blandfärs. Den har bäst bindningsförmåga av vätska av de tre vegofärserna från Anamma och har ingen bismak överhuvudtaget. Precis som med de övriga färserna gör du bäst i att testa dig fram gällande det optimala ratiot mellan växtbaserad och animalisk färs.

Råvaror från Anamma Formbar Baljväxtfärs ligger utspridda på ett träbord. Ett hjärta är ritat bland bönorna, linserna och ärtorna.

Vill du lära dig mer om matsvinn, Anamma Formbar Vegofärs, vegetarisk kost och 50/50 på bästa sätt?

I så fall rekommenderar vi att du kontaktar din lokala säljare för att få mer information. Vi har nämligen ännu fler tips, mängder av inspiration och konkreta exempel på hur 50/50 verkligen ser ut i praktiken. Samtidigt kan vi erbjuda hela utbildningsträffar för större organisationer.

För precis som Anamma Formbar Vegofärs, tror vi att samarbete är vägen till framgång för samtliga parter.

Bli en stjärna på Anamma Formbar Vegofärs och 50/50:

  • Minskar klimatavtrycket.
  • Hjälper dig att uppnå hållbarhetsmålen genom ytterligare serveringar som inte är helvegetariska/veganska.
  • Våra vegofärser är ofta billigare än animaliska färser.
  • Steksvinnet minskar med upp till 44%, beroende på kvalitet på animaliska färsen.
  • Du kan räkna bort ägg och andra utdrygningsprodukter från kalkylen.
  • Ökad kvalitet i både textur och smak, smaken blir intensivare.
  • Eventuell bismak av soja och ärta dämpas.
  • Minskar antalet komponenter som kan påverka kvaliteten.
  • Undviker flera vanliga allergener.

Läs mer om våra formbara vegofärser från Anamma

Dela med andra

Läs också…